Landinformatie IJsland

| REIS | PROGRAMMA | UITRUSTING | FAQ |CONTACT |

Land Staatsvorm : republiek sinds 17 juni 1944 Oppervlakte : 103.000 km² Omvang bevolking : 328.452 (1 januari 2011) Hoofdstad : Reykjavik, met ongeveer 120.000 inwoners IJsland (Ísland) is een dunbevolkt eiland (3.1 inwoners per km² versus 404 per km² in Nederland) met veel natuur en vulkanisch erg actief. Het is een eilandstaat ten noordwesten van het Europese vasteland.

IJsland wordt omringd door de Atlantische Oceaan in het zuiden, de Straat van Denemarken (tussen IJsland en Groenland) in het westen en de Groenlandzee, een deel van de Noordelijke IJszee, in het noorden. Het noordoosten van het land ligt net onder de poolcirkel. Deze loopt precies over het kleine eiland Grímsey, dat tot IJsland behoort. De hoofdstad Reykjavik ligt aan de zuidwestkust op 64°08′ noorderbreedte en is daarmee ’s werelds meest noordelijke hoofdstad. IJsland zelf is het meest westelijk gelegen land van Europa. Het merendeel van de IJslanders stamt af van Noorse en Ierse kolonisten en de cultuur van IJsland is sterk beïnvloed door de Noorse cultuur. Het IJslands behoort tot de Scandinavische talen, maar wijkt wel af van de talen van het Scandinavische vasteland. Het grootste gedeelte van IJsland is toendra en gras. Ook zijn er uitgestrekte kale vlakten, lavavelden en bergen. Echt koud wordt het alleen in het binnenland, in het gebergte. Een aantal grote landgletsjers bedekken 10% van het land. De grootste landgletsjer bevindt zich in het zuiden van IJsland, de Vatnajökull. Daar vinden we ook het hoogste punt van IJsland. Maar het land kent nog vele andere natuurverschijnselen; geisers, vulkanen, warmwaterbronnen, spectaculaire watervallen, etc.

Westfjords: De Westfjords (Vestfirðir) is de naam voor een zeer groot peninsula in het noordwesten van IJsland. Het is verbonden met IJsland door een 7 km brede landengte tussen Gilsfjörður en Bitrufjörður. De Westfjords zijn zeer bergachtig en de kustlijn heeft een grillige vorm door de vele fjorden met steile wanden. De kliffen van Látrabjarg zijn de langste vogelkliffen in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan en bevinden zich op de uiterste westpunt van IJsland. De Drangajökull gletsjer, die zich bevindt in het noordelijk deel van de peninsula, is de vijfde grootste gletsjer van het land en de enige in deze regio. Hornstrandir is een gebied in het noorden van de Westfjords.

Tijdens onze trekking zal je regelmatig zicht op de zee hebben, of aan zee overnachten. Het landschap is bergachtig met vele rivieren en meertjes. Uit zee stijgen hier en daar steile kliffen op, welke het woongebied vormen van duizenden zeevogels.

Landschap: Het eiland is hoofdzakelijk opgebouwd uit vulkanisch materiaal en gesteente. De reden is dat IJsland op de Midden­Atlantische rug ligt, het scheidingsgebied van een aantal tektoniekplaten die langzaam uit elkaar drijven. Hierdoor krijgt het onderliggende magma de kans naar de oppervlakte te komen en daar de ontstane scheuren op te vullen. Een deel van die Midden­Atlantische rug loopt van noord naar zuid door het midden van het land en verheft zich daarbij zo ver, dat het als het ware heel IJsland boven het zeeoppervlak uittilt. Als gevolg van de platentektoniek drijven sommige delen van IJsland daarbij met een gemiddelde snelheid van zo’n 1 á 2 cm per jaar gestaag uiteen. Þingvellir, zo’n 50 kilometer ten oosten van Reykjavik, is de enige plaats ter wereld waar men de scheiding van de Amerikaanse en de Europese continentale plaat kan zien. Een bijkomstigheid is dat IJsland ook op een zogenaamde ‘hotspot’ ligt. Dat zijn plaatsen in de aardkorst waar het onderliggende magma tot zeer dicht onder het aardoppervlak kan komen. Beide fenomenen zorgen ervoor dat IJsland vulkanisch zeer actief genoemd mag worden. Het land kent een aantal actieve vulkanen, waaronder de Katla onder de Mýrdalsjökull, het Laki­gebied, de Hekla, en het nieuwe eiland Surtsey. In april 2010 zorgde een krachtige uitbarsting van de vulkaan onder de Eyjafjallajökull­gletsjer voor problemen, met name voor het vliegverkeer.

Weer en klimaat: Het IJslandse weer is wisselvallig en onvoorspelbaar. Aangezien de zee zo nabij is, kan het weer snel veranderen van een mooie en heldere dag naar een dag met wind, nevel en regen. Overigens bieden juli en augustus doorgaans rustig en redelijk droog weer, waarbij juli de beste maand is om op Hornstrandir een kampeertrektocht te ondernemen. De oceaan matigt de temperaturen, waardoor de gemiddelde maximum temperatuur in Ísafjörður in juli 14 graden Celsius is en de gemiddelde minimum temperatuur 9 graden Celsius. Regenbuien zijn ook te verwachten en kunnen de trekking zwaar maken. Gemiddeld heeft de maand juli (in Ísafjörður) het minst aantal regendagen per jaar, namelijk vijftien. Aangezien het enorm kan waaien en stormen in dit gebied, is het noodzakelijk een stormvaste tent mee te nemen (alsook extra scheerlijnen en goede haringen). In IJsland is het gedurende onze zomertijd twee uur vroeger dan in Nederland. IJsland past, in tegenstelling tot de andere Europese landen, geen winter­ of zomertijd toe.

Flora en Fauna: Een belangrijk kenmerk van IJsland is de afwezigheid van bomen. IJsland is een belangrijke biotoop voor ontelbare vogels. IJsland kent naast vele soorten eenden en ganzen ook veel zeevogels, waadvogels en zeldzame roofvogels zoals de sneeuwuil. Op IJsland komen zowel overwinteraars voor als vogels die het als rustplaats, broedplaats of foerageerplaats gebruiken. Enkele van de bekende vogels zijn de patrijs, eidereend, mantelmeeuw, watersnip, goudplevier, alk, bontbekplevier en de wilde zwaan. IJsland herbergt één van ‘s werelds grootste kolonies van papegaaiduikers (IJslands: Lundi). Meer dan de helft van de wereldpopulatie van Atlantische Papegaaiduikers broedt in IJsland. Papegaaiduikers zijn mooi en erg leuk om naar te kijken. Ze halen zowel in de lucht als op het land de meest vermakelijke capriolen uit. Aangezien er geen ander gebied in IJsland is waar zoveel Arctische vossen leven als in Hornstrandir, is de kans erg groot dat we deze zullen zien. Dit mooie dier was het enige oorspronkelijke landzoogdier in IJsland. De ijsbeer komt niet voor op IJsland, al komt er zo nu en dan één aandrijven op een ijsschots vanaf Groenland. Daarentegen is de kans groot dat we in baaien en fjorden van Hornstrandir een zeehond (IJslands: Landselur) zullen zien. Met name bij moerassen en meren zijn muggen. Mývatn (letterlijk muggenmeer) staat bekend om de vele muggen die bij windstil weer als wolken over het meer zweven. In de schone en heldere wateren op en rondom IJsland komt zeer veel vis voor, zoals zalm, forel, platvis en kabeljauw. Sinds de status van Nature Reserve in 1975, is Hornstrandir bij wet een beschermd gebied. De wetgeving die op dit prachtige natuurgebied van toepassing is, is een van de strengste van het land. Dat betekent o.a. dat we al ons afval mee terug zullen nemen naar Ísafjörður en er geen afval tijdens de trekking wordt verbrand. Het is niet toegestaan om kampvuren te maken (ook niet met aangespoeld drijfhout).